Uttalelse fra Nordisk konservatorforbund Norge: Marginalisering av museumssektoren

 

Oslo 1. mars 2017

 

Regjeringen vedtar å flytte museumsseksjonen i Norsk Kulturråd til Bodø. Dette distriktspolitiske grepet vil kunne svekke og marginalisere museene.

Vi synes denne beslutningen viser at sentrale politikere har liten forståelse for museumssektoren som er en av de mest desentraliserte sektorer i landet. Museene trenger nettopp derfor en sentral utviklingsaktør med en nær kontakt til Kulturdepartementet, Riksantikvaren og Norges museumsforbund, alle lokalisert i Oslo.

Seksjonen har til nå fungerert godt for museumsfeltet i hele landet, også for våre nordligste fylker. Dette til tross for at vi har sett en utvikling fra en tydeligere organisering i Norsk museumsutvikling, til ABM-utvikling og nå som en seksjon i Norsk kulturråd. Men nå går det feil vei!

Det er et lite og sårbart fagmiljø på kun 10 personer som flyttes til Bodø. Museumsseksjonens byråkrater har opparbeidet seg kompetanse det tar mange år å utvikle. De har vært aktive i den digitale utviklingen av museene og vært pådrivere for å få det grunnleggende samlingsforvaltningsarbeidet i museene opp på et internasjonalt nivå. Dette er fagfelt som vår organisasjon er spesielt opptatt av.

Det er svært lite som tyder på at dagens ansatte blir med på flyttelasset. Hastigheten dette skal skje i, er en av de store utfordringene. Det vil by på store problemer å raskt tiltrekke seg ny kompetanse på et nasjonalt nivå. Det vil kunne by på problemer å være den tydelige stemmen overfor Kulturdepartementet i museumssaker. Dette er ikke en ønskelig utvikling sett fra vårt ståsted.

 

Med vennlig hilsen

Vigdis Vingelsgaard

For styret i NKF-N

NKF-N PB 2008 Grünerløkka 0505 Oslo

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., mob. 905 95390

© Nordisk konservatorforbund - Norge. 
Laget av akzidenz med CSS og Joomla