Ny direktør ved Nasjonalmuseet

 

Hamar 6. februar 2017

 

Vi gratulerer Karin Hindsbo med stillingen som direktør ved Nasjonalmuseet. For en person som er opptatt av at kunsten skal være synlig i samfunnet, er dette en drømmestilling.

Vi tar det som en selvfølge at Nasjonalmuseet vil fortsette å leve opp til god forvaltning av sine store og verdifulle samlinger, men også at de fortsatt kan være i førersetet når det gjelder forskning innen konservering og bevaring.

God forvaltning av samlingene er grunnlaget for all god formidling. Vi ser at de institusjoner Hindsbo har erfaring fra ikke har sin styrke innen samlingsforvaltning. Men Nasjonalmuseet har lagt vekt på dette og de har en avdeling som moderne museer kan misunne dem: Avdeling for samlingsforvaltning med konservering, logistikk, foto og digital utvikling.

Nasjonalmuseet har stolte tradisjoner innen det fag som kalles konservering. Det var her de første konservatorene fikk en akademisk utdanning i Norge, innen maleri, papir og hvis vi tar med Kunstindustrimuseet, også på tekstil. Konservatorene jobber ofte i tett samarbeid med andre fagfolk, blant annet med kunsthistorikere og conservation scientists, naturvitenskapelige forskere. Norge er et lite land og uten at de sentrale, større museene ser forskning innen konserveringsmetoder og utvikling av faget konservering som vesentlig, svikter man sin nasjonale rolle.

I Norge tilbys det nå masterutdanning i maleri- og gjenstandskonservering ved Universitetet i Oslo. Masterstudiet går over to år og gir godkjenning som konservator i henhold til europeisk standard (ENCORE). Det er mulig å ta doktorgrad i konservering i Norge ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo, og da er det bra slik som f eks. Munchmuseet har gjort ved å ansette conservation scientists, og likedan Kulturhistorisk museum gjennom Saving Osebergprosjektene. Samarbeid mellom universitet og museer om kompetanse er meget viktig for et så lite fag som konservering.

Kulturrådet legger stor vekt på samlingsforvaltning i museene og har nylig utgitt Standard for samlingsforvaltning, SPECTRUM. Her brukes begreper som utvikling av samlingene, dokumentasjon av samlingene, tilgang til samlingene og bevaring av samlingene. Uten at dette fungerer godt i norske museer, svikter man sin samfunnsrolle.

 

Vigdis Vingelsgaard

 

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Mobil 905 95390

  • Treff: 897